A kiállítás

 Untitled Document

Orsósmagnó és analóg hangrögzítés történeti múzeum

 

2013. nyarán fogalmazódott meg bennünk egy kedves látogatónk felvetése után, hogy a kiállítás pontos elnevezése ez legyen, mert ez a megnevezés fejezi ki legpontosabban a múzeumi kiállítás tartalmát. Ugyanis egy teljes hangrögzítés-technikai bemutatót ad a látogatóknak minden olyan eszközről, amely létezett, amelyet használt a hangrögzítés világa Edison fonográfjától kezdve az analóg szalagos stúdiómagnókkal bezárólag.

A múzeum kiállított anyaga a megnyitáskor 123 orsós magnetofont foglalt magában. Jelenleg 480 db különböző típusú készüléket mutat be a múzeum, amelynek minden darabja működik! A gyűjtemény 21 gyártó országból és több mint 160 gyártó cégtől származó magnetofont mutat be. Ezzel a múzeumban látható kiállítási anyag a

VILÁG LEGNAGYOBB ORSÓS MAGNÓ GYŰJTEMÉNYE!

 

 

Egyedülállóságát az is biztosítja, hogy a legszélesebb gyűjtemény úgy a nyugati, mint a keleti országok gyártmányaiból.
Különlegessége a kiállításnak, hogy minden készüléken, a készülék megjelenési helyéről és idejéből való zenei anyag szólal meg. Ezzel nemcsak egy 60 évet átfogó technikai, hanem egyben zenei bemutató is. A készülékeket a tulajdonos tartja karban és javítja, esetenként baráti segítséggel. A múzeumi bemutató az Alapító által tartott körbevezetéssel történik. Az orsós magnók történeti fejlődésének bemutatása előtt egy rövid hangrögzítés-technikai bemutató tekinthető meg, amely Edison fonográfjától, a gramfonokon, az acélhuzalos és a lemezes hangrögzítők megszólaltatásán keresztül jut el 1934-ig, a MAGNETOFONIG.

A múzeum kiállított anyagának megtekintésére, meghallgatására 1-1 1/2 órát célszerű szánni. A kiállítás történeti sorrendben van felépítve, mely a professzionális, rádió- TV stúdiók és a filmipar által használt stúdió magnetofonokkal megszólaltatott gyönyörű sztereó hangzásbemutatóval fejeződik be a stúdió helyiségben.

Külön említhető büszkesége a gyűjteménynek a TELJES MAGYAR GYÁRTMÁNYÚ közhasználatú orsós magnó kollekció. Ez 27 db különböző típusú magnetofont tartalmaz, köztük néhány különlegességgel. Ezen felül van a magyar Mechanikai Labor által gyártott Európa-hírű STM stúdió magnetofonokból bemutató kiállítás a stúdióban. A teljes magyar gyártású gyűjtemény megérdemli a kitüntető HUNGARIKUM címet, ezért 2020 év elején (2017 óta harmadik alkalommal) beadtuk a pályázatunkat a Hungarikum Bizottságnak. Az elbírálás még folyamatban van, és a kialakult járványhelyzet miatt egy bizottsági ülés időpontja is bizonytalan, ezért gyors választ nem remélhetünk. De ahogyan a múzeum eddigi működése során mindig tapasztaltuk és éreztük a drága Teremtő segítségét, úgy bízunk most is, hogy nagy álmunkat elérjük!


Kedvcsinálónak néhány kiragadott készülék megtekinthető itt!

2011. őszére átalakult, kibővült a kiállítás. A legalsó kis képen az új stúdióhelység (régen garázs volt), ahol a későbbi, tranzisztoros magnók hallhatók, felette az átalakult régi stúdió, amelyben már csak a korai, csöves masinák kaptak helyet. Sikerült nagyon szép hangzást kialakítani, gyertek el, hallgassátok meg!

2013. áprilisára összeállt egy kinyomtatható összeállítás, amely szakmai szempontok szerint mutatja be a kiállítást. A gyártó országok felsorolása néhány jellemző típussal, valamint a különleges ritkaságok megemlítése olvasható itt!

2018 év végére pedig elkészült az új, ötödik bemutatótermünk is! Családi összefogással, jelentős baráti segítséggel sikerült megvalósítani azt a hatalmas eredményt. Mindenkinek köszönjük a lelkes támogatást!

 

Ebben a múzeumban látogató még nem csalódott!

 

Kirándulás a környéken
Néhány programjavaslat, ha erre jár.....

Szálláslehetőség a Bakó Faházban /~15 km/
Csesztve, Bakópuszta 1/a (Tel.: +36 30/421-9012)

Pannónia Motorkerékpár Múzeum /~20 km/
Balassagyarmat, Kossuth u 1. ( Tel:06 30/746-1806)

Hollókő (világörökség része) /~34 km/

Tolnay Klári Emlékház /~10 km/
Mohora, Kossuth út 30. (Tel: 35/373-106)

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület /~63 km/
Tel: +36 32/454-113 és +36 32/454-155

Szandaváralja- várrom /~2 km/
Terény szomszédságában- túrabakancsokat fel!
A XIII. sz.-i vár romjai tövéből nagyon szép kilátás nyílik

Mikszáth Kálmán Emlékház /~37 km/
2658 Horpács, Kossuth út 2. (Tel: 30/7499-469)

Madách-kúria /~17 km/
Csesztve, Kossuth út 76. (Tel:35/344-492)

A kirándulástól megéhezve, ha igazán finomat szeretne enni korrekt árakon:
Svejk Vendéglő /~20 km/
Balassagyarmat, Szabó Lőrinc u. 16. (Tel: 35/300-999)

 


Dr. Békésy György
Nobel-díjas fizikus:
"... az élet egyre kevesebb és kevesebb érdekességet ad és amint tapasztaltam, napjainkban varázslatos dolgokat már csak a múzeumokban találunk..."