Múzeumi bemutató

 

Az Orsósmagnó Múzeum, amely korábban a Nógrád megyei Terényben működött, Keszthelyre költözött. Ez az egyedülálló múzeum Nagy Vilmos gyűjteményéből áll, amely a világ legnagyobb orsós magnó gyűjteményeként ismert. A múzeumban több mint 500 különböző szalagos magnetofon készülék és kiegészítő található, amelyek működőképesek, és korabeli zenékkel szólaltatják meg őket​.

A múzeum nemcsak a különböző gyártók termékeit mutatja be, hanem történelmi jelentőségű hangfelvételeket is tartalmaz. Például az első sztereó magnó felvételeket 1943-ból, Berlin bombázása közben, amelyen a légvédelmi ütegek hangjai is hallhatók​. A gyűjtemény magyar darabjai között is különleges ritkaságok találhatók, mint például az M12-es prototípus, valamint a Jánosi Marcell által szabadalmaztatott BRG floppy lemez is.

A múzeum minden nap látogatható tárlatvezetéssel, kivéve kedden és szerdán. A kiállításon a látogatók számos egyéb érdekességgel is találkozhatnak, például Edison gramofonjával, kémmagnókkal és a repülőgépek fekete dobozaival​.

Az új helyszín és az interaktív kiállítás célja, hogy a látogatók átélhessék az analóg hangrögzítés varázsát, és megismerhessék a technológiai fejlődés történetét.