Tefifon

A Tefifon egy különleges hangrögzítő és lejátszó eszköz volt, amelyet Németországban fejlesztettek ki a 1930-as évek végén és az 1940-es évek elején. Az eszközt a Tefi nevű cég gyártotta, és különlegessége abban rejlett, hogy nem hagyományos lemezeket vagy szalagokat használt, hanem folyamatos műanyag szalagokat, amelyeken spirálisan elhelyezkedő barázdák voltak.

Főbb Jellemzők

  • Média: A Tefifon speciális műanyag szalagokat használt, amelyek hasonlóak voltak a fonográf hengereihez, de egy hosszú, folyamatos szalagon helyezkedtek el. Ezek a szalagok különböző hosszúságúak voltak, és akár több órányi zenét is tárolhattak.
  • Lejátszás: A Tefifon mechanikus tűvel olvasta a szalagot, hasonlóan a hagyományos lemezjátszókhoz, de a barázdák folyamatosak voltak, így megszakítás nélküli lejátszást tettek lehetővé.
  • Hangminőség: A Tefifon hangminősége meglehetősen jó volt a korabeli technológiákhoz képest, de nem érte el a későbbi magnószalagos rendszerek vagy bakelitlemezek szintjét.
  • Felhasználás: A Tefifon főként zenei felvételek lejátszására szolgált, és különféle műfajokban készültek felvételek. Az eszközt széles körben használták Németországban és más európai országokban.