A találmány ami forradalmasította a számítástechnikát de a magyar feltalálójának neve lassan feledésbe merül – A floppy lemez és Jánosi Marcel

Jánosi Marcell: A magyar magnó gyártás úttörője és a mikroflopi feltalálója

Jánosi Marcell neve sokak számára ismerősen csenghet, különösen azok körében, akik érdeklődnek a technológia és az ipari innováció iránt. Jánosi, a magyar mérnök és feltaláló, a hazai magnógyártás egyik meghatározó alakja, valamint a mikroflopi, azaz a hajlékonylemez feltalálója. Élete és munkássága jelentős hatást gyakorolt a világ technológiai fejlődésére, és érdemes részletesebben megismerkedni vele.

Korai évek és a tanulmányai

Jánosi Marcell 1931-ben született Budapesten. Már fiatalon is érdeklődött a műszaki tudományok iránt, és különösen vonzotta az elektronika világa. Középiskolai tanulmányai után a Budapesti Műszaki Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol 1954-ben gépészmérnöki diplomát szerzett. Az egyetemen töltött évek során számos kutatásban és projektben vett részt, amelyek megalapozták későbbi pályafutását.

A karrier kezdete és a magyar magnógyártás

Diplomájának megszerzése után Jánosi a Budapesti Rádiótechnikai Gyárban (BRG) kezdett dolgozni. Az 1960-as években a BRG egyik legjelentősebb projektje a magnógyártás volt, amelyben Jánosi is aktívan részt vett. Az ő nevéhez fűződik több újítás és fejlesztés is, amelyek jelentősen javították a magnók minőségét és megbízhatóságát. Az 1960-as és 1970-es években a BRG magnói nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is népszerűek és világszínvonalúak voltak.

A mikroflopi feltalálása

Az 1970-es évek közepén Jánosi egy új projekten kezdett dolgozni, amely később a számítástechnika történetének egyik legfontosabb találmányává vált. Ekkor született meg a mikroflopi ötlete, amely egy kis méretű, hajlékony adathordozó volt. Az első prototípusok 1976-ban készültek el, és ezek alapjául szolgáltak a későbbi, nemzetközileg elterjedt hajlékonylemezeknek.

A mikroflopi előnyei között szerepelt a kis méret, a nagy tárolókapacitás és a könnyű használhatóság. Ezek az adathordozók forradalmasították az adatmentést és -tárolást, különösen a személyi számítógépek elterjedésével. Az eredeti mikroflopi amelyet Jánosi tervezett, 3 hüvelyk átmérőjű volt, és gyorsan elnyerte a szakma és a közönség elismerését.

Nemzetközi elismertség és ennek hatása

Jánosi találmánya nem maradt észrevétlen, felfigyeltek rá nemzetközi szinten is  A világ legnagyobb számítástechnikai vállalatai hamar felismerték a mikrofloppi jelentőségét. Együttműködésért, kooperációs lehetőségekért kopogtattak a BRG ajtaján, de a szocialista vállalatvezetés elzárkózott ettől: nem ismerte fel, vagy nem merte vállalni ennek a politikai aspektusait, így a szabadalom lejártát követően a Sony cég bemutatta saját verzióját, amely 3,5 hüvelyk átmérőjű volt. Ez a formátum vált később az ipari szabvánnyá, és évtizedeken át meghatározta a számítógépes adathordozók piacát.

Hamarosan WRO! | Neumann János Számítógéptudományi Társaság
A LEGO mikromotor

Az 1980-as évek végén Jánosi tervezett egy kisméretű, nagy teljesítményű elektromos motort, amely a LEGO építőjátékokhoz készült. Ez a motor lehetővé tette a gyerekek számára, hogy dinamikusabb és interaktívabb modelleket építsenek, mint korábban. A Jánosi által tervezett mikromotor kompakt mérete és megbízhatósága miatt gyorsan népszerűvé vált, és jelentős hatást gyakorolt a LEGO Technic sorozat fejlődésére. Ez a találmány új dimenziót nyitott meg a kreatív játékok világában, és tovább erősítette Jánosi Marcell hírnevét az innováció terén.

Jánosi munkásságát számos díjjal és elismeréssel jutalmazták. Bár a mikrofloppi kifejlesztése után más területeken is folytatta munkáját, ez a találmány maradt az ő legnagyobb és legismertebb eredménye.

MCD-1, kazettás floppy cikk részletesen bemutatja Jánosi találmányának történetét és annak hatását a technológiai fejlődésre.

Későbbi évek és örökségeJánosi Marcell az 1990-es években visszavonult az aktív mérnöki munkától, de továbbra is részt vett különböző szakmai konferenciákon és előadásokon. Élete végéig aktívan követte a technológiai fejlődést, és tanácsadóként segítette a fiatal mérnököket.

Az idén (2024) május elején Keszthelyen megnyílt Magnómúzeumban egy mellszobor felállításával és a két legjelentősebb találmányának (a mikroflopi prototípusának és a LEGO mikromotorjának) a bemutatásával tisztelgünk emléke előtt. Mindezt az ő általa vezetett tervezőcsapat által alkotott összes hazai magnó gyűrűjében tesszük.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kiállításán több Jánosi által tervezett eszköz is megtekinthető. Ez a kiállítás is méltó emléket állít egy olyan ember munkásságának, aki jelentős mértékben hozzájárult a technológia fejlődéséhez.

Összegzés

Jánosi Marcell élete és munkássága példaértékű a műszaki és tudományos világban. Az ő találmányai, különösen a mikroflopi, forradalmasították az adatmentést és -tárolást, és meghatározták a számítástechnika fejlődésének irányát. Az ő története inspirációt jelent mindazok számára, akik a technológiai újításokban látják a jövőt. Jánosi öröksége tovább él, és neve örökre beírta magát a technológia történetébe.

Jánosi Marcell önéletrajza