Másfél évnyi szorgos és alapos munka után eljött a várva-várt hétvége és 2024. május 4-én és 5-én megtartottuk a megnyitónkat. Szombaton délelőtt a szakmai megnyitón azok vettek részt, akik a múzeum létrehozásában, szakmai anyagának karbantartásában és felépítésében vettek részt. Kezük munkája és önzetlen segítségük a nagy cél megvalósulását támogatta.

Szakmai megnyitónkon felavattuk a hazai magnógyártás koronázatlan királyának, Jánosi Marcellnek (1931-2011) mellszobrát. A szobrot Jánosi egykori munkatársai özvegyének a jelenlétében leplezték le. Jánosi gépészmérnöki végzettséggel nemcsak fejlesztőmérnökként tevékenykedett, hanem felismerte a mágneses adatrögzítésben rejlő lehetőségeket is. A miniatürizálás területén korát megelőzve, az „ingzsebben” elférő adathordozó (mikro-floppy) és az ezt író-olvasó berendezés létrehozása fűződik a nevéhez. A szabadalmi oltalom lejárta előtt a fél világ zarándokolt el hozzá, hogy megvegyék, vagy közös gyártás-fejlesztés útján hasznosítsák azt. Az akkori politikai széljárás nem akarta meglátni az ebben rejlő óriási piaci lehetőséget. A szabadalmi oltalom lejárt, és a japánok piacra dobták a 3,5 coll-os floppylemezüket.

Jánosi igaz magyarként, itthon maradt és itthon alkotott élete végéig. Hitvallása volt, amit J.F. Kennedy beiktatási beszédében (1961. január 20.) mondott:  „Amerikai polgártársaim, ne azt kérdezzétek, mit tehet az országotok értetek; azt kérdezzétek, mit tehettek ti az országotokért.”

A szobor Túri Török Tibor keszthelyi művész alkotása.

A vasárnapi, társadalmi megnyitón dr. Gergye Miklós, a Magnómúzeumot Keszthelyre áthozó gyűjtő és mecénás és dr. Csehi Ottó, a múzeumot működtető alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a megjelenteket. A résztvevők érdeklődéssel hallgatták a múzeum létrehozásának és a megnyitáshoz vezető útnak a részleteit. Majd Cseh Gabriella, a Magnómúzem tárlatvezetője és Gold Tibor vezette végig a résztvevőket a múzeumon egy tárlatvezetés keretében. Tibor, mint a néhai Nagy Vilmos veje, már több évtizede e készülékekkel közeli barátságba került. Tudott mesélni egyes darabokról nem csak szakmai szempotból, hanem hogy miképpen kerültek be a gyűjteménybe. A tárlatvezetés befejezéseként a múzeumban kialakított stúdióban, több tucat stúdiómagnó között óriási hangélményben volt részük a megjelenteknek. A „fárasztó” megnyitót követően állófogadáson vettek részt a vendégek.